9 Οκτωβρίου 2020by AstroBoro

Τι είναι στην πραγματικότητα η Μεταφυσική ;

Γράφει : Αναστασία Καφετζή

   Journalist & Life Coach
parapsychology researcher

 

Είναι πολλές οι  στιγμές που όταν ακούμε τον όρο Μεταφυσική το μυαλό μας τρέχει σε μάγισσες και χαρτορίχτρες που θα πουν το μέλλον και το πεπρωμένο!

Αν όμως ρίξουμε μια πιο ουσιαστική ματιά θα ανακαλύψουμε ότι τον όρο Μεταφυσική τον συναντάμε στον παραδοσιακό κλάδο της Φιλοσοφίας  που αποτελεί αντικείμενο μελέτης που σχετίζεται με την ερμηνεία της θεμελιώδους φύσης του όντος (ύπαρξης) και του κόσμου που το περιβάλλει.

Η παραδοσιακή Μεταφυσική διαπραγματεύεται δύο βασικά ερωτήματα :

  • Τελικά τι βρίσκεται εκεί;
  • Και με τι μοιάζει;

 

Ο μελετητής της Μεταφυσικής ονομάζεται μεταφυσικός και προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις θεμελιώδεις έννοιες με τις οποίες οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο για παράδειγμα, διαπραγματεύεται τον χώρο και τον χρόνο, την αιτία, το αποτέλεσμα ,τα αντικείμενα και την ίδια την ύπαρξη.

Κέντρο λοιπόν της Μεταφυσικής είναι η ίδια η οντολογία και οι κατηγορίες ύπαρξης στις μεταξύ τους σχέσεις. Ακόμα ένας βασικός κλάδος της Μεταφυσικής είναι η κοσμολογία, δηλαδή, , η μελέτη της προέλευσης, της βασικής δομής, τη φύσης και της δυναμικής του σύμπαντος.

Πριν από τη σύγχρονη ιστορία της επιστήμης, τα επιστημονικά ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν ως μέρος της μεταφυσικής είναι γνωστά ως φυσική φιλοσοφία. Με τον χρόνο αυτό όμως άλλαξε και ο όρος Μεταφυσική δεσπόζει στην δική του γωνία με την μορφή που προαναφέραμε.

Όταν ακούμε λοιπόν τον όρο Μεταφυσική, πριν κατακρίνουμε τον κλάδο αυτό που πολλοί καταχράστηκαν με ανορθόδοξο τρόπο, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πραγματικά είναι και τι διαπραγματεύεται.