2 Ιανουαρίου 2020by AstroBoro

Tips για καλύτερα αποτελέσματα σε μια συνέντευξη.

 

 

 

 

 

Γράφει: Ελένη Κηπαράκη

– Business Coach –

 

 

Είναι γνωστό πως σε μια συνέντευξη το άγχος αυξάνεται και λίγο πολύ όλοι έχουμε περάσει από μια τέτοια διαδικασία.

Το άγχος όμως,  όπως πολύ καλά γνωρίζουμε φέρνει πάντα ανεπιθύμητα αποτελέσματα αφού μπορεί να γίνει ο χειρότερος σύμβουλος.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορεί αυτή η στιγμή να γίνει πιο εύκολη έχοντας καλύτερη απόδοση και με πολύ λιγότερο άγχος!

 Κανόνας 1.

Το βιογραφικό . Πολύ σημαντικό το βιογραφικό να είναι προσεγμένο!

  • Αν ξεκινάς τώρα την καριέρα σου είναι πολύ καλύτερα να δώσεις έμφαση στην εκπαίδευση και στις δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις στον υποψήφιο εργοδότη σου να καταλάβει ότι είσαι ένας δραστήριος άνθρωπος που θέλει να εξελιχθεί.
  • Αν έχεις την λεγόμενη «εμπειρία» καλό θα είναι να δώσεις έμφαση στις θέσεις που έχεις περάσει και στα επιτεύγματά σου. Το πιο φρόνιμο βέβαια είναι να τονίσεις τις τελευταίες δραστηριότητες στην εργασία σου.
  • Αν έχεις πολλά χρόνια προϋπηρεσία, καλό θα είναι οι θέσεις που ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, να αναφερθούν χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες. Μια επιγραμματική αναφορά είναι ότι πρέπει. Κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία να διαβάσει ένα πολύ μεγάλο βιογραφικό.

 

2 Η Εικόνα …

  • Η εμφάνιση είναι η πρώτη εικόνα και κάθε αρχή το ήμισυ του παντός! Το να υιοθετήσεις εκείνη τη στιγμή μια προσεγμένη επαφή δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να συνοδεύεται και από υπερβολή. Άλλωστε η υπερβολή δηλώνει ανασφάλεια και είναι το τελευταίο μήνυμα που θα ήθελε κάποιος  να περάσει. Για παράδειγμα ένα κλασσικό τζιν με ένα σακάκι από πάνω, είναι μια πολύ καλή ιδέα!
  • Αν είσαι γυναίκα καλό θα είναι να δώσεις έμφαση στις ικανότητες που έχεις και όχι τόσο στην εξωτερική εμφάνιση. Η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη αν είσαι απλή, με ένα ελαφρύ μακιγιάζ
  • Προσοχή εμείς οι  γυναίκες να μην έχουμε έντονο μακιγιάζ.

 

3. Γλώσσα του σώματος.

Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης, αυτό που θα κερδίσει τις εντυπώσεις είναι η στάση του σώματος και ιδιαίτερα τα χέρια. Αυτό συμβαίνει γιατί από τον τρόπο που φερόμαστε  ξεδιπλώνεται και μια πτυχή του χαρακτήρα μας. Για παράδειγμα όταν θέλουμε να μεταδώσουμε έντονα μια πληροφορία, τα χέρια μας αυτόματα κάνουν την κίνηση να δείχνουν προς την κατεύθυνση που θέλουμε να στείλουμε την πληροφορία. Αν από την  άλλη θέλουμε να κρύψουμε κάτι  ή να αμυνθούμε τότε τα χέρια σταυρώνονται μπροστά στο στήθος, μια τέτοια  κίνηση είναι προς αποφυγή αφού δημιουργεί τις κάκιστες εντυπώσεις! Αν τα πόδια σταυρώνονται και αυτά τότε το μήνυμα που περνάμε είναι ότι έχουμε παραλείψει πολλές πληροφορίες με ένα παγωμένο τοίχος ταυτόχρονα, απέναντι στον συνομιλητή μας, ίσως με πινελιές από διάφορα ψέμματα.